Zo kunt u het beste uw radiator schoonmaken

Zo kunt u het beste uw radiator schoonmaken

Nadat u een mooie radiator hebt gekocht is het aan te raden om de binnenkant van uw radiator eens in de zoveel tijd schoon te maken.

Zo kunt u het beste uw radiator schoonmaken

Nadat u een mooie radiator voor uw woning hebt aangeschaft, wordt er qua onderhoud vaak niet meer naar omgekeken. Maar net als een auto, hebben radiatoren ook het nodige onderhoud nodig. Het is aan te raden om de binnenkant van uw radiator eens in de zoveel tijd schoon te maken. In de loop van de tijd belandt er namelijk veel stof in uw radiator. Stof kan ervoor zorgen dat uw radiator niet meer optimaal werkt en stof is bovendien slecht voor de hygiëne. Hieronder vertellen we u graag hoe u het beste uw radiator kunt schoonmaken.

Zo haalt u eenvoudig het rooster van uw radiator

Heeft u een radiator met rooster? Ook een radiator met rooster kunt u eenvoudig schoonmaken. Het sierrooster van de radiator is namelijk makkelijk los te halen. Haal de zijplaat aan één kant los en schuif vervolgens het rooster voorzichtig opzij om het rooster eraf te halen. Nu kunt u gemakkelijk met een radiatorborstel of met het opzetstuk van de stofzuiger uw radiator van binnen schoonmaken.

Binnenkant radiator schoonmaken

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om de binnenkant van uw radiator schoon te maken. Dit hoeft niet elke week maar het is wel verstandig om dit eens in de zoveel tijd te doen. Maak een sopje van lauw water en gebruik een milde allesreiniger. Doe dit sopje in een kleine gieter en houd een vuilblik schuin op de radiator. Giet er nu een beetje sop op. Zo loopt het water door de radiator en neemt al het vuil onderweg mee. Plaats een opvangbak of handdoek onder de radiator om het water op te vangen. Zo heeft u de binnenkant van de radiator helemaal schoongespoeld. Tenslotte droogt u met een theedoek (op bijvoorbeeld een verfstof of een pollepel) de radiator. Deze methode is iets omslachtiger maar hiermee wordt uw radiator wel helemaal stofvrij.

Tussen de radiator schoonmaken

U kunt ook een stofdoek of een vochtige doek gebruiken om uw radiator schoon te maken. Hoe dan ook, radiatoren zijn geweldige stofvangers, zeker in de winter als stof allergieën weer naar boven komen. Dit komt vooral omdat we in de winter meer binnen zitten. Als u allergisch bent voor stof, dan is het verstandig om uw radiator regelmatig schoon te maken. Zo ontstaat er geen ongezonde stofschroei als u de verwarming aanzet.

Don’ts bij het schoonmaken van radiatoren

Tijdens het radiator schoonmaken is het uiteraard belangrijk dat u de radiator goed schoonmaakt maar er zijn ook een aantal dingen die u absoluut niet moet doen tijdens het schoonmaken van radiatoren. Gebruik geen detergenten en schuursponzen voor de binnen- en buitenkant van de radiator. Dit kan de lak van de radiator onherstelbaar beschadigen.

Laat uw cv-ketel checken voor de winter

Voordat de winter begint, is het verstandig om uw cv-ketel na te laten kijken door een installateur. Met een jaarlijkse check kunt u een hoop problemen besparen. Soms ligt het niet aan de ontluchting of de schoonmaak van de radiator maar ligt het probleem bij de ketel. Daarom is het altijd goed om deze voor de koude wintermaanden even na te laten kijken.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »