Bereken zelf de benodigde capaciteit van uw radiator

Bereken zelf de benodigde capaciteit van uw radiator

De gewenste temperatuur verschilt per ruimte. Volg onze tips en bereken zelf eenvoudig het vermogen van uw ruimte.

Bereken zelf de benodigde capaciteit van uw radiator

U koopt een radiator natuurlijk om een ruimte goed te verwarmen en daarvoor is het belangrijk om vooraf de capaciteit van uw radiator te berekenen. Het kan namelijk goed zijn dat een radiator onvoldoende capaciteit bezit voor uw ruime woonkamer, of omgekeerd, dat u een radiator koopt die teveel capaciteit heeft voor uw kleine werkkamer. In beide gevallen zonde, maar gelukkig ook te voorkomen. In deze blog leest u hoe u zelf een goede inschatting kunt maken welke radiator u nodig heeft.

De capaciteit of het wattage van een radiator

Laten we eerst beginnen met een korte uitleg over de capaciteit van uw radiator, ook wel het wattage genoemd. Dit is simpelweg het vermogen dat de radiator heeft om een ruimte te verwarmen, op basis van de door u gewenste temperatuur. Met de berekening van de capaciteit van uw radiator kijkt u dus of de radiator dat vermogen bezit, maar kijkt u ook of er geen warmte verloren gaat in de ruimte.

Voor welke ruimte zoekt u een radiator?

De gewenste temperatuur verschilt per ruimte, dus de berekening is ook anders voor uw badkamer dan voor uw woonkamer. Als u niet weet wat u de fijnste temperatuur vindt kunt u hieronder een lijst met de aanbevolen gemiddelde temperatuur per ruimte met daarachter het benodigde wattage per m3 vinden:

-
Woonkamer: 21/22°C (77 watt)
- Kantoor: 21/22°C (77 watt)
- Keuken: 20°C (65 watt)
- Slaapkamer: 18°C (60 watt)
- Toilet: 18°C (60 watt)
- Hal: 18°C (60 watt)
- Badkamer: 24°C (85 watt)

De stand vandaag de dag is dat er over een hele woning bekeken gemiddelde wattages mogelijk zijn van 65 watt/m2 terwijl geïsoleerde woningen van rond 1990 nog gemiddeld 130 watt/m2 nodig hebben om de transmissie te kunnen dekken. In deze berekening wordt uitgegaan van een hoogte van 2,80 meter.

De capaciteit voor uw radiator berekenen

Om te beginnen moet u weten hoe groot uw ruimte is in kubieke meters. Dit berekent u door de lengte maal de breedte maal de hoogte te doen. Dit getal vermenigvuldigt u daarna met de wattage die past bij de ruimte. Dus bijvoorbeeld: u heeft een keuken van 30m3, het benodigde aantal watt per m3 voor een keuken is 65 watt. U vermenigvuldigt dan 30 met 65 en dan heeft u uw benodigde capaciteit van 1.950 watt berekend.

Isolatiewaarde en correctie op de berekening

Naast de grootte van de ruimte en de gewenste temperatuur spelen er nog andere factoren mee die van invloed zijn op de benodigde capaciteit van uw radiator. Als u de gewenste capaciteit van uw radiator(en) gaat berekenen dient u namelijk ook rekening te houden met isolatie van uw woning, beglazing en de verdeling van de radiatoren. Is uw huis slecht geïsoleerd of woont u in een hoekhuis of vrijstaande woning? Dan kunt u een correctiefactor van tussen de 10 en 15% berekenen bovenop uw wattage. Heeft u juist een goed geïsoleerde woning, dan kunt u met 10% minder rekenen.

Hulp nodig?

Komt u er niet helemaal uit met de berekening of heeft u vragen over de beste radiator voor uw ruimte? Neem dan gerust <a href="https://www.cvtopper.nl/service/">contact</a> met ons op. Onze experts helpen u graag verder bij de keuze voor de beste radiator!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »